Wat is Vaderdag?

vaderdag-2013

Heb je je ooit al eens afgevraagd waarom vaderdag er is? Wel, het is eigenlijk een afgeleide van moederdag. Moederdag werd in het leven geroepen toen een vrouw haar moeder wou eren. Een jaar later was er een andere vrouw, die geïnspireerd door moederdag, haar vader wou eren. Zij stichtte daarom op haar beurt vaderdag. De vrouw kwam uit Washington en organiseerde de eerste vaderdag op 19 juni 1910. Vandaag de dag is er geen eensgezindheid over de datum voor vaderdag. In Nederland wordt Vaderdag, zoals in de meeste landen, gevierd op de derde zondag van juni. Maar in Duitsland bijvoorbeeld, wordt vaderdag gevierd op Hemelvaart, omdat Jezus op die dag teruggaat naar zijn vader.

In de Zuiderse landen Italië, Spanje en Portugal worden vaders gevierd op 19 maart, een heel eind weg van de derde zondag van juni. Dit is ook het geval in Antwerpen (België). En de rest van België vraagt u zich af? Wel, de rest van België doet dat doodleuk op de tweede zondag van juni. Zomaar, omdat het kan. De meeste Scandinavische landen vieren vaderdag dan weer in november en Luxemburg in oktober. Zoals u ziet, iedereen doet maar wat.

Op Vaderdag krijgen vaders cadeautjes van hun kinderen. Vaak geven ook kleinkinderen cadeautjes aan hun grootvaders, omdat zij in principe ook vaders zijn. Soms geven ook vrouwen hun man een cadeau, omdat zij de vaders van hun kinderen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>